bagaimana pilih antivirus terbaik 2022

3 Ciri Antivirus Terbaik Untuk Windows 10 dan 11

Sebagai pengguna Windows 10 dan 11, selain backup data secara storan awan (Cloud Storage) untuk elak dokumen atau data dijangkiti virus, pemilihan aplikasi antivirus terbaik adalah sangat penting untuk melindungi komputer dari virus Trojan, Malware, Backdoor, Companion, Directory hingga Micro.

Saya secara peribadi menggunakan Microsoft Defender untuk kedua-dua platform kerana ia antara antivirus terbaik 2021 dan 2022. Tetapi pendapat saya tidak semestinya dikongsi oleh semua. Anda boleh melihat perbandingan ciri di sini. Walau bagaimanapun, kerana artikel ini didedikasikan untuk Windows 10 dan 11 secara khusus, saya tidak akan terangkan secara terpeinci dalam versi Windows yang lain.

antivirus-terbaik-2021-2022-microsoft-defender
Antivirus Mendapat Markah Penuh Dalam Percubaan AV-Test

Microsoft Defender, yang dulunya dikenali sebagai Windows Defender, mula dipasang pada Windows 7 sebagai perisian keselamatan tambahan. Sejak penggunaan Windows 8, Windows Defender dikembangkan menjadi sistem antivirus yang lebih “matang” dan bersedia menjadi antara antivirus terbaik dan ringan untuk Windows.

Microsoft Defender menjadi bahagian yang amat penting di dalam sistem Windows 10 dan 11, kerana ia terbina bersama sistem operasi Windows dan mempunyai fungsi “Pause” tanpa boleh dimatikan secara kekal. Jadi, perlukah anda memasang aplikasi antivirus lain, seperti Kaspersky Internet Security?

Saya akan kongsikan, bagaimana Microsoft Defender merupakan antivirus “First Layer” terbaik dari segi perlindungan, prestasi, dan kebolehgunaan (Usability).

3 Ciri Microsoft Defender Merupakan Antivirus Terbaik untuk Windows 10 dan 11

Microsoft Defender Logo Taskbar

1. Perlindungan

Untuk pengguna Windows, perisian antivirus terbaik adalah salah satu yang anda boleh gunakan bersama-sama dengan Microsoft Defender.

Perisian ini akan mengemas kini secara automatik dan mengesan ancaman perisian hasad baru pada komputer anda sambil memastikan anda dilindungi daripada ancaman tersebut. Ini adalah cara yang sangat baik untuk melindungi diri anda daripada perisian berniat jahat. Terdapat beberapa pilihan hebat yang terdapat di luar sana, tetapi tidak ada yang dibandingkan dengan gabungan perlindungan hebat yang ditawarkan oleh Microsoft Defender.

2. Prestasi

Windows 10 dan Windows 11 kedua-duanya sangat kompetitif terhadap sistem operasi lain di pasaran. Terdapat banyak persaingan dalam pasaran yang sangat kompetitif. Setiap sistem operasi dilengkapi dengan kelebihan dan kekurangannya sendiri. Untuk kekal berdaya saing, anda perlu menggunakan ciri-ciri ini jika anda ingin memenangi pengguna.

Catatan ini oleh Malwarebytes menggariskan beberapa manfaat perisian antivirus boleh menawarkan jika dibandingkan dengan hanya menggunakan program antivirus PC biasa atau membeli produk rujukan lain. Di samping itu, ia menggariskan beberapa ciri yang akan membezakan perisian antivirus Windows 10 terbaik dari yang tidak menawarkan apa-apa yang unik dan sesuatu yang mungkin bernilai mencari pengguna Windows 10.

3. Kebolehgunaan

Anda mungkin bukan pemain, tetapi ini adalah pertimbangan penting apabila memilih perisian antivirus.

Pasti, ciri-ciri yang ada sangat baik dan relevan dengan keperluan anda, tetapi seberapa baik ia akan berjalan pada peranti anda juga akan menjadi penting. Anda ingin memastikan bahawa perisian ini boleh berfungsi pada semua jenis peranti dan sistem operasi (peranti Windows 10 dan Windows 8.1, serta peranti Windows 7) tanpa sebarang masalah.

Terdapat banyak jenis perisian antivirus di luar sana. Ada yang memberi tumpuan kepada keselamatan, sementara yang lain memberi tumpuan kepada prestasi dan kebolehgunaan. Ciri-ciri utama yang perlu dicari termasuk:

 • Anti-Perisian iklan
  Ini direka untuk mengurangkan ancaman daripada perisian iklan, perisian hasad dan perisian intip yang mungkin datang dari Internet.
 • Antivirus
  Dibina untuk melindungi daripada virus dan perisian hasad yang boleh datang daripada apl lain seperti lampiran e-mel atau halaman web yang anda lawati di tempat kerja atau sekolah. Keselamatan sering hanya salah satu daripada banyak kebimbangan dengan perisian antivirus, jadi ia tidak boleh diabaikan apabila membuat keputusan pembelian anda. Selain itu, pastikan anda mendapat perlindungan anti perisian hasad untuk kedua-dua Pembela Windows (firewall terbina dalam) dan Microsoft Security Essentials (antivirus terbina dalam).
 • Perlindungan
  Kebanyakan antivirus mempunyai tahap perlindungan yang baik terhadap serangan ransomware dan percubaan penghapusan fail oleh laman web berniat jahat (kedua-dua laman web botnet dan laman web yang tidak berniat jahat). Walau bagaimanapun, mereka tidak pandai melindungi daripada serangan lanjutan seperti penafian serangan perkhidmatan (penafian pencegahan serangan perkhidmatan), penyulitan fail, atau serangan ransomware pada peranti storan seperti pemacu USB atau cakera keras luaran (yang berkaitan dengan Microsoft Windows).

  Anda mahukan produk yang akan melindungi data anda yang masuk dari sumber lain, seperti lampiran e-mel, laman web yang anda lawati di tempat kerja atau sekolah, dan lain-lain, tanpa perlu mengaksesnya melalui komputer yang didayakan antivirus anda, sambil memastikannya cukup mudah untuk anda gunakan dan memahami sekilas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *