perisian alternatif microsoft office

3 Perisian Terbaik Alternatif Microsoft Office

Adakah anda mencari perisian alternatif Microsoft Office? Sebenarnya banyak software seperti Microsoft Word, Excel dan PowerPoint yang boleh dapat di internet, percuma atau berbayar.

Memandangkan Office 2019, Office 2021 sangat mahal, kami telah mengkaji software alternatif yang percuma, tidak perlu langganan bulanan atau tahunan. Ia mempunyai fungsi yang hampir sama dengan Office biasa.

microsoft-office-365-malaysia-90

1 Lesen boleh aktifkan 5 peranti. Pakej lengkap Word, excel, powerpoint dan 1 tB oneDrive

Serendah RM30/Setahun untuk 1 PC/Laptop

Adakah anda tahu, komputer atau laptop baru, hanya dipasangkan Microsoft Office percubaan untuk 30 hari sahaja! Apa terjadi selepas itu, aplikasi itu akan bertukar menjadi “Read-Only” sahaja. Contoh, anda membuka Microsoft Word tidak boleh edit atau melakukan apa-apa tugasan.

Ini dia 3 perisian alternatif untuk microsoft office.

  1. FreeOffice
  2. Office 365 Online
  3. Ashampoo Office 2018

Dalam catatan blog tambahan kali ini, kami berikan lagi 3 software terbaik yang boleh dipertimbangkan kegunaannya.

4. LibreOffice
5. Google Docs
6. WPS Office

1. FreeOffice

freeoffice
Free memang free, tapi ada iklan sikit

Alternatif pertama adalah FreeOffice daripada SoftMaker yang terdiri daripada Textmaker, PlanMaker dan Presentations. Ia menggantikan Word, Excel dan PowerPoint daripada Microsoft Office. Aplikasi ini sesuai untuk pengguna Windows, Mac, Linux dan versi Android. Jika anda menggunakan perisian in di PC Windows, ia didatangkan dengan penukar (Converter) PDF.

2. Office 365 Online

office 365 online
Menangis kalau tak ada internet office 365 ni

Memandangkan perisian offline terlalu mahal, mungkin boleh mempertimbangkan versi microsoft Office online iaitu versi Microsoft Office 365. Versi ini adalah sama seperti versi perisian yang dipasang pada komputer anda. Cumanya, ia versi online. Jadi, jika tiada internet, anda tidak dapat menggunakanannya.

3. Ashampoo Office 2018

ashampoo office
Ashampoo dengan Shampoo lain maksud

Ashampoo Office adalah perisian pejabat yang boleh digunakan untuk menulis dokumen, membuat presentasi, dan mengira. Ia disediakan oleh syarikat perisian Ashampoo, dan boleh didapati untuk pelbagai platform, termasuk Windows, macOS, dan Android. Ashampoo Office menawarkan aplikasi seperti TextMaker (untuk menulis dokumen), PlanMaker (untuk mengira), dan Presentations (untuk membuat presentasi). Ia juga menyokong banyak format fail, termasuk DOC, XLS, PPT, dan lain-lain. Ia boleh didapati secara berbayar, tetapi terdapat juga versi percuma yang terhad.

4. LibreOffice

Not bad juga LibreOffice ni tau!

LibreOffice adalah perisian sumber terbuka yang boleh digunakan secara percuma dan menawarkan keupayaan yang hampir sama dengan Microsoft Office. Ia termasuk aplikasi seperti Writer (untuk menulis dokumen), Calc (untuk mengira), Impress (untuk membuat presentasi), dan lain-lain.

5. Google Docs

Ada internet OK, Tak ada keras

Ini adalah perisian yang disediakan oleh Google, yang membolehkan Anda menulis dokumen, membuat presentasi, dan mengira secara online. Ia boleh diakses dari mana saja yang terdapat internet, dan juga boleh dikongsi dengan orang lain secara mudah.

6. WPS

Boleh la, tapi berat laptopnya

Ini adalah perisian yang boleh didapati secara percuma dan boleh digunakan pada pelbagai platform, termasuk Windows, Linux, dan Android. WPS menawarkan aplikasi seperti Writer, Presentation, dan Spreadsheets yang boleh digunakan untuk keperluan pejabat. Kelemahannya adalah ia terlalu berat untuk laptop yang menggunakan processor Pentium. Kami cadangkan, naik-taraf storan laptop kepada Solid-State Drive (SSD).

Juara Terbaik Alternatif Microsoft Office

Jatuh kepada Ashampoo Office 2018! Perisian ini didatangkan dengan 3 aplikasi iaitu Office Write, Present dan Calculate. Mungkin namanya nampak pelik, Ashampoo bukannya product pencuci rambut ya!

Nampak sama, tapi bukan dia

Secara peribadi, saya dah gunakan FreeOffice, WPS dan beberapa perisan alternatif office lain. Tetapi lebih tertarik dengan Ashampoo Office dan LibreOffice kerana paparan muka (Interface) lebih mirip Microsoft office 2019. Ia menjadikan saya lebih cepat dan mudah menyesuaikan diri dengan penggunaannya.

Ashampoo Office didatangkan dengan 2 versi, percuma dan berbayar. Walaupun berbayar, ia masih lagi murah berbanding Microsoft Office lain. Antara ciri Ashampoo Office 8 yang boleh anda pertimbangkan ialah;

  • Dokumen ketiga-tiga aplikasi, Write, Present dan Calculate sesuai sepenuhnya digunakan sehingga pada Microsoft Office 2019.
  • Lebih banyak contoh template dan paparan antara-muka.
  • Back to classic. Tak perlu terlepas pandang save dokumen dalam cloud, malah dengan Ashampoo boleh terus save ke PC.
  • Jika rakan anda menggunakan Office 2007 old school, dengan Ashampoo masih boleh buka dan baca.

Anda mahu mencuba Ashampoo Office Free, ia masih banyak perbezaan dengan Office 8, tetapi masih menang dengan Microsoft Office 2019!

Pakej 1 PC/Laptop, tiada bulanan atau tahunan, bayar sekali, guna selamanya

Kesimpulannya

Sebenarnya, banyak lagi perisian alternatif kepada Microsoft Office, kami hanya kongsikan 6 yang terbaik untuk pengguna personal. Kebanyakan perisian lain seperti OpenOffice lebih banyak mengandungi iklan dan kurang sesuai jika perkongsian antara pengguna Microsoft Office lain. Selain itu, ada juga yang perisian yang terlalu banyak fungsi yang tidak digunakan.

Setiap perisian mempunyai fungsi tambahan yang berlainan, tetapi pada asasnya ia tetap digunakan dengan tujuan yang sama. Mungkin anda ada pengalaman menggunakan perisian di atas atau lain, kongsikan bersama kami dengan komen di bawah.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *