perisian alternatif microsoft office

3 Perisian Terbaik Alternatif Microsoft Office

Adakah anda mencari software alternatif Microsoft Office? Ini dia, kami bantu anda dengan 3 perisian percuma yang terbaik menggantikan Microsoft Word, Excel dan PowerPoint.

Memandangkan Office 2019, Office 2021 sangat mahal, kami berikan aplikasi office yang percuma, tidak perlu langganan bulanan atau tahunan.

Adakah anda tahu, setiap komputer atau laptop baru yang dibeli mempunyai Microsoft Office percubaan selama 30 hari? Apa terjadi selepas itu, aplikasi itu akan bertukar menjadi “Viewer” sahaja. Tidak boleh edit atau melakukan apa-apa tugasan. Jadi, 3 perisian percuma alternatif kepada Microsoft Office dapat bantu anda.

  1. FreeOffice
  2. microsoft Office Online
  3. Ashampoo Office
freeoffice
Free memang free, tapi ada iklan sikit

FreeOffice

Alternatif pertama adalah FreeOffice daripada SoftMaker yang terdiri daripada Textmaker, PlanMaker dan Presentations. Ia menggantikan Word, Excel dan PowerPoint daripada Microsoft Office. Aplikasi ini sesuai untuk pengguna Windows, Mac, Linux dan versi Android. Jika anda menggunakan perisian in di PC Windows, ia didatangkan dengan penukar (Converter) PDF.

office 365 online
Menangis kalau tak ada internet office 365 ni

Microsoft Office 365 Online

Memandangkan perisian offline terlalu mahal, mungkin boleh mempertimbangkan versi online iaitu versi Microsoft 365. Versi ini adalah sama seperti versi perisian yang dipasang pada komputer anda. Cumanya, ia versi online. Jadi, jika tiada internet, anda tidak dapat menggunakanannya.

Antara Microsoft Office Home & Student yang mampu dibeli

RM180 license key untuk 1 PC/Laptop. Bayar sekali, guna selamanya.
ashampoo office
Ashampoo dengan Shampoo lain maksud

Ashampoo Office 2018

Antara 2 perisian di atas, kami memilih Ashampoo Office kerana ia mudah digunakan dan sesuai untuk pengguna yang hanya melakukan kerja-kerja asas dan advance.

Juara Terbaik Alternatif Microsoft Office

Jatuh kepada Ashampoo Office 2018! Perisian ini didatangkan dengan 3 aplikasi iaitu Office Write, Present dan Calculate. Mungkin namanya nampak pelik, Ashampoo bukannya product pencuci rambut ya!

ashampoo office 2018 license key
Nampak sama, tapi bukan dia

Secara peribadi, saya dah gunakan FreeOffice, WPS dan beberapa perisan alternatif office lain. Tetapi mata dah jatuh di hati dengan Ashampoo Office kerana paparan muka (Interface) lebih mirip Microsoft office 2019. Ia menjadikan saya lebih cepat dan mudah menyesuaikan diri dengan penggunaannya.

Ashampoo Office didatangkan dengan 2 versi, percuma dan berbayar. Walaupun berbayar, ia masih terlalu murah berbanding Microsoft Office lain. Antara ciri Ashampoo Office 8 yang boleh anda pertimbangkan ialah;

  • Dokumen ketiga-tiga aplikasi, Write, Present dan Calculate sesuai sepenuhnya digunakan sehingga pada Microsoft Office 2019.
  • Lebih banyak contoh template dan paparan antara-muka.
  • Back to classic. Tak perlu terlepas pandang save dokumen dalam cloud, malah dengan Ashampoo boleh terus save ke PC.
  • Jika rakan anda menggunakan Office 2007 old school, dengan Ashampoo masih boleh buka dan baca.

Anda mahu mencuba Ashampoo Office Free, ia masih banyak perbezaan dengan Office 8, tetapi masih menang dengan Microsoft Office 2019!

Pakej 1 PC/Laptop, tiada bulanan atau tahunan, bayar sekali, guna selamanya

Kesimpulannya

Sebenarnya, banyak lagi perisian alternatif kepada Microsoft Office, kami hanya kongsikan 3 yang terbaik untuk pengguna personal. Kebanyakan perisian lain seperti WPS Office lebih banyak mengandungi iklan dan kurang sesuai jika perkongsian antara pengguna Microsoft Office lain. Selain itu, ada juga yang perisian yang terlalu banyak fungsi yang tidak digunakan.

Setiap perisian mempunyai fungsi tambahan yang berlainan, tetapi pada asasnya ia tetap digunakan dengan tujuan yang sama. Mungkin anda ada pengalaman menggunakan perisian di atas atau lain, kongsikan bersama kami dengan komen di bawah.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *