perisian alternatif microsoft office

3 Perisian Terbaik Alternatif Microsoft Office

Semua orang pasti mengetahui, Microsoft Office sudah sinonim dengan PC atau komputer yang berasaskan Windows. Antara aplikasinya adalah Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, dan Access.

Microsoft office terdiri 3 versi iaitu Home and Student, Business dan Professional. Ramai orang mengeluh kerana harganya yang cukup mahal. Tetapi jika anda hendak mendapatkannya juga, ya, kami ada menjualnya. Dapatkan Microsoft Office di AZCOM.

Adakah anda tahu, setiap pembelian komputer baru hanya didatangkan dengan perisian Microsoft Office percubaan selama 30 hari? Apa terjadi selepas 30 hari? Anda hanya boleh “melihat” saja. Jadi, kami berikan 3 perisian alternatif Microsoft Office untuk kegunaan personal;

  1. FreeOffice
  2. Microsoft Office 365 Online
  3. Ashampoo Office

 

Perisian Terbaik Alternatif Microsoft Office

 

freeoffice

FreeOffice

Alternatif pertama adalah FreeOffice daripada SoftMaker yang terdiri daripada Textmaker, PlanMaker dan Presentations. Ia menggantikan Word, Excel dan PowerPoint daripada Microsoft Office. Aplikasi ini sesuai untuk pengguna Windows, Mac, Linux dan versi Android. Jika anda menggunakan perisian in di PC Windows, ia didatangkan dengan penukar (Converter) PDF.

 

office 365 online

Microsoft Office 365 Online

Mungkin anda sudah tidak mahu lagi menggunakan Microsoft Office memandangkan harganya yang cukup mahal. Tetapi anda perlu pertimbangkan Microsoft Office 365 versi atas talian (Online). Versi ini adalah sama seperti versi perisian yang dipasang pada komputer anda. Cumanya, ia adalah versi online. Jadi, jika tiada internet, anda tidak dapat menggunakannya.

 

ashampoo office

Ashampoo Office

Antara 2 perisian di atas, kami memilih Ashampoo Office kerana ia mudah digunakan dan sesuai untuk pengguna yang hanya melakukan kerja-kerja asas. Selepas dipasang di komputer atau Mac anda, perisian ini mengandungi 3 aplikasi – TextMaker, Planmaker dan Presentations. Anda boleh simpan dokumen terus ke format yang sama seperti Microsoft Office Word, Excel dan PowerPoint.

 

Kesimpulan

Sebenarnya, banyak lagi perisian alternatif kepada Microsoft Office, kami hanya kongsikan 3 yang terbaik untuk pengguna personal. Kebanyakan perisian lain lebih banyak mengandungi iklan dan kurang sesuai jika perkongsian antara pengguna Microsoft Office lain. Selain itu, ada juga yang perisian yang terlalu banyak fungsi yang tidak digunakan.

Pilihan ditangan anda, setiap perisian mempunyai fungsi tambahan yang berlainan, tetapi pada asasnya ia tetap digunakan dengan tujuan yang sama. Mungkin anda ada pengalaman menggunakan perisian di atas atau lain, kongsikan bersama kami dengan komen di bawah.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *